بسم رب الشهداءوالصدیقین
آداب و رسوم غلط جاهلیت، هنوز در بین مسلمانان صدر اسلام محو نشده بود و عدهای با اینکه مسلمان شده بودند، اما هنوز رسوبات افکار و عادات جاهلی در مغزشان باقی مانده بود. آنان با شنیدن تولد دختری چهره عبوس میکردند و از اینکه پیامبر(ص) دختری را بر زانو مینشاند و با او به مهربانی رفتار میکردند سخت عصبانی میشدند.
قرآن کریم پرده از افکار و عقاید جاهلیت برداشته است با اینکه در جاهلیت دخترها را زنده بهگور میکردند و حاضر بودند هر گونه ننگی را بپذیرند اما ننگ دختر داشتن فاجعهای تلقی میشد که هیچ کس یارای پذیرش آن نبود. وقتی به یکی از آنان خبر داده میشد که صاحب دختری شده است چهره در هم میکشید و از فرط خشم، صورتش سیاه میگشت. این آثار و فرهنگ جاهلی هنوز در افکار و اذهان مردم حضور داشت، پیامبر(ص) برای از بین بردن این تعصبات و رسمهای جاهلی سخت در برابر آنها میایستاد و برای زدودن آنها مبارزه میکرد.
مستحب است انسان در صورتی که از دختر داشتن محروم است دست نیاز به جانب حق بردارد، و برای دختردار شدن با حال اخلاص به درگاه حق دعا کند و بنالد[1].
«قال الصادق(ع): «اَلْبَناتُ حَسَناتٌ والْبَنُون نِعْمَةٌ، وَالْحَسَنَاتُ یُثابُ عَلَیْهَا و النِّعْمَةُ یُسَالُ عَنْهَا»[2]: امام صادق(ع) فرمود: «دختران حسناتند، پسران نعمت حقند. بر حسنات بهره میدهند و از نعمت حسابرسی مینند».
خداوند شب معراج به رسول فرمود: «قُلْ لِأباء البَنَاتِ: لا تُضییقَنَّ صُدُرَکُمْ عَلی? بَناتِکُمْ کَما خَلَقَتَهُنَّ أَرْزُقُهُنَّ»[3]: «به دخترداران بگو، بر دختر داشتن بیحوصلگی نکنید، همانگونه که آنها را آفریدم، روزی هم میدهم». امام صادق(ع) فرمود: «کسی که مرگ دخترش را بخواهد، قیامت بر خدا وارد میشود در حالیکه او را جزء عاصیان بهحساب میآورند»[4].
قالَ رَسُولُ الله(ص): «إِنَّ تَبارَکَ و تَعَالی? عَلَی الْاَنَاثِ أَرَقُّ مِنْهُ عَلَی الذُکُور، وَ مَا مِنْ رَجُلٍ فَرْحَةٌ عَلَی إِمْرَأَةٍ بَیْنَهُ و بَیْنَها حُرْمَةٌ اَللهُ یَوْمَ الْقِیامَة»[5]: رسول خدا فرمود: «خداوند تبارک و تعالی به دختر، با رقّت بیشتری از پسر توجه مکند. کسی که باعث خوشحالی دخترش شود، خداوند در روز قامت او را خوشحال میکند».
خداوند به زنان بیشتر از مردان رقت نشان میدهد و اگر زنی را که بر او محرم است مانند «دختر، عمه، خاله، زن» شاد کند خداوند در روز قیامت او را خوشحال میکند. پیامبر(ص) فرمود: «بهترین شما مردان، کسی است که برای زنان و دختران بهترین باشد»، آن حضرت به دخترش فاطمه(س) احترام میگذاشت که مردم تعجب میکردند و او با تمامی مقامی که داشت دست دخترش را میبوسید، هنگام مراجعت از سفر نخست به دیدار دخترش میشتافت و هنگامی که میخواست به سفر برود، آخرین خانهای که خداحافظی میکرد، خانهی فاطمه(س) بود»[6].
قالَ رَسُولُ الله(ص): «خَیْرُ اَوْلادِکُمْ البنات»[7] رسول خدا(ص) فرمود: «بهترین فرزندان شما دختران هستند».
[1]. معرفت محمدجواد، حقوق فرزندان، در مکتب اهلبیت، ص57.
[2]. عاملی حر، وسائل الشیعه، ج20، ص367.
[3]. عاملی حر، وسائل الشیعه، ج21، ص366ـ365.
[4]. همان.
[5]. همان.
[6]. تفسیر نمونه، ج11، ص275.
[7]. مجلسی محمدباقر، بحارالانوار ج104، ص91.
.: Weblog Themes By Pichak :.